13 fructe acide care iți pot afecta dinții
Majoritatea oamenilor adoră să mănânce fructe- sunt dulci, suculente și cu un conținut ridicat de vitamina C.
Consumul lor zilnic ajută la sănătatea generală a organismului, cât si a sănătății dentare.
Unele fructe, însă, au conținut ridicat de acid și pot fi, de asemenea, dăunătoare pentru smalțul dinților. Puteți profita de beneficiile pentru sănătate ale fructelor acide dacă știți care fructe prezintă cel mai mare risc și cum să vă păstrați dinții în siguranță în timp ce le mâncați.
Conținutul de acid al unui aliment este măsurat în funcție de valoarea pH-ului său. Alimentele cu un pH peste 7 sunt considerate alcaline, pentru Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), în timp ce cele care sunt sub 7 sunt acide. Și cu cât pH-ul este mai mic, cu atât nivelul de aciditate este mai mare.
Iată cele mai acide 13 fructe și valoarea pH-ului lor, așa cum a fost observată de Food and Drug Administration (FDA):
Suc de lămâie (2,00 – 2,60)
Lime (2,00 – 2,80)
Suc de afine (2,30 – 2,52)
Prune albastre (2,80 – 3,40)
Struguri (2,90 – 3,82)
Rodii (2,93 – 3,20)
Grapefruits (3.00 – 3.75)
Afine (3.12 – 3.33)
Ananas (3,20 – 4,00)
Mere (3,33 – 4,00)
Piersici (3,30 – 4,05)
Mango (3,40 – 4,80)
Portocale (3.69 – 4.34)
Nu trebuie să mănânci mereu aceste fructe cu aciditate ridicată pentru a obține vitamina C de care are nevoie organismul tău. Pepenele galben, de exemplu, este unul dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C, iar cu un pH (6,13 – 6,58) este mult mai puțin acid decât multe alte fructe cu conținut similar de vitamine. Astfel, pepene galben, pepene verde și banane sunt, de asemenea, alegeri bune din acest motiv. Doar fiți conștienți că fructele sub formă de sucuri, vin, gemuri și jeleuri – sau când sunt conserve sau congelate – sunt încă de natură acidă.
Nu uitați să limitați consumul de citrice pentru că acidul citric erodează smalțul dinților printr-un proces numit demineralizare. În anumite cazuri severe, acest proce de demineralizare ajunge până la nivelul dentinei, distrugînd anumite zone de smalț. De aici poate să apară sensibilitatea și durerea dentară.
Dacă aveți această sensibilitate dentară, vă așteptăm la o consultație și vă vom propune cel mai bun plan de tratament pentru cazul dumneavoastră.
Alte resurse
Cât durează efectele albirii dentare?
Cât durează efectele albirii dentare profesionale?Efectele albirii dentare profesionale poate dura pana la 2-3 ani, mentinerea acestora fiind influentate de obiceiurile de viata pe care le are pacientul pe termen lung. Albirea dentara poate fi repetata fara a afecta...
Cum se utilizează ața dentară
Cum se utilizeaza ața dentarăExista mai multe tipuri de ata dentara: subtire, groasa, cu sau fara ceara. Cea cu ceara aluneca mai bine peste suprafetele dentare si nu traumatizeaza gingia, daca tehnica utilizata este corecta. Ata dentara groasa este conceputa pentru a...