Gingivita sau inflamația gingivală.

Ce este? Cum putem să o diagnosticăm acasă?

Gingia sănătoasă este fermă și are culoarea roz, însă în cazurile de inflamație ea suferă o modificare de culoare devenind roșu închis sau roșu-violaceu, acesta fiind foarte sensibilă, chiar dureroasă. Gingiile inflamate pot sângera în timpul periajului dentar la nivelul unui singur dinte sau grup de dinti și poate da un discomfort pacientului.

Artmark Dental: Gingivita

Cauza inflamației gingivale este neglijarea igienei orale care duce la acumularea plăcii bacteriene la nivelul acesteia.

În mod natural, cavitatea orală este plină de bacterii, acestea în cele din urmă intră în contact cu zaharurile și cu amidonul pe care le conțin alimentele și lichidele.

Dacă periajul dentar nu se execută corect și rămân zone necurățate, microorganismele rămân pe acele părți ale dinților formând placa bacterială. Placa bacteriană rămâne pe suprafețele dinților și se depune la nivel gingival. În timp, această placă bacteriană se mineralizează și se transformă in tartrul.

Din acest moment, periajul nu va mai îndepărta această depunere și este nevoie de o igienizare profesională cu ultrasunet atat subgingival, cât și supragingival.

Astfel, după igienizarea profesională este necesar ca pacienții să realizeze un periaj dentar de cel puțin două ori pe zi și să utilizeze ața dentară și apa de gură.

Prevenția este una dintre cele mai bune soluții împotriva inflamării gingiilor, astfel pacienții ar trebui sa acorde o importanță deosebită prevenției dentare.

 

 

Alte resurse

Cât durează efectele albirii dentare?

Cât durează efectele albirii dentare profesionale?Efectele albirii dentare profesionale poate dura pana la 2-3 ani, mentinerea acestora fiind influentate de obiceiurile de viata pe care le are pacientul pe termen lung. Albirea dentara poate fi repetata fara a afecta...

read more

Cum se utilizează ața dentară

Cum se utilizeaza ața dentarăExista mai multe tipuri de ata dentara: subtire, groasa, cu sau fara ceara. Cea cu ceara aluneca mai bine peste suprafetele dentare si nu traumatizeaza gingia, daca tehnica utilizata este corecta. Ata dentara groasa este conceputa pentru a...

read more