Restaurare dentară Directă sau indirectă?

Răspunsul corect este depinde de caz.

Reconstituirea unui dinte este recomandată dacă vorbim despre:

  • o porțiune a unui dinte a fost distrusă de carie, astfel că acesta este expus mediului din cavitatea bucală
  • prevenirea evoluției unei carii existente
  • corectarea masticației și vorbirii
  • îmbunătățirea aspectului estetic facial.

Odată cu introducerea adeziunii dentare și a abordării minim invazive apare un avantaj major pentru restaurărilor directe. Restaurarea directă într-adevăr tratează doar defectele mici și medii ale dinților.

Restaurările dentare indirecte inlay / onlay sunt considerate a fi o opțiune pentru defectele mari și necesită ajutorul laboratorului de tehnică dentară. Au avantajul preciziei și un control bun asupra morfologiei finale și a ocluziei. Restaurările dentare inlay / onlay se încadrează într-un concept modern restorativ. Pe pagina Cazuri Clinice puteți vedea multe cazuri rezolvate prin această abordare. 

Pentru o lungă perioadă de timp, coroanele au fost considerate cele mai bune restaurări pentru dinții puternic compromiși. Dezavantajele coroanelor sunt că acestea necesită existența ferrulului (uneori nu exista) , iar conturul preparației ar trebui să fie extins considerabil către regiunea cervicală, care poate duce la pierderea mai multor substanțe dentare. Pregătirile tradiționale ale coroanei taie multe zone sănătoase (în unele cazuri) care nu au fost atacate de carii. Acest lucru înseamnă în primul rând că probabilitatea complicațiilor endodontice a crescut semnificativ în comparație cu mai multe preparate orientate spre defecțiune.

E important de menționat faptul că orice restaurare dentară poate rezista la nivelul cavității bucale pe o perioadă determinată de timp, acestea trebuind înlocuite atunci când medicul dentist constată că este necesar.

De aceea, recomandăm controale periodice, pentru ca să putem depista din timp eventualele probleme și pentru a putea realiza un tratament corespunzător fiecărui tip de eroziune dentară.

 

Alte resurse

Cât durează efectele albirii dentare?

Cât durează efectele albirii dentare profesionale?Efectele albirii dentare profesionale poate dura pana la 2-3 ani, mentinerea acestora fiind influentate de obiceiurile de viata pe care le are pacientul pe termen lung. Albirea dentara poate fi repetata fara a afecta...

read more

Cum se utilizează ața dentară

Cum se utilizeaza ața dentarăExista mai multe tipuri de ata dentara: subtire, groasa, cu sau fara ceara. Cea cu ceara aluneca mai bine peste suprafetele dentare si nu traumatizeaza gingia, daca tehnica utilizata este corecta. Ata dentara groasa este conceputa pentru a...

read more