Creșterea longevității restaurărilor dentare odată cu abordarea biomimetică

Abordarea restaurativă a evoluat de-a lungul timpului de la retenția mecanică la retenția adeziva.

Dintele restaurat biomimetic elimină fisurile de la nivelul dentinei, acestea formându-se ca urmare a deformării și a concentrărilor de stress, reducând sau eliminând orice durere post-operatoare și păstrând vitalitatea dintelui.

Atunci când se efectuează o restaurare biomimetică este vital să se vizualizeze îndeplinirea protocoalelor.

Este recomandat sa se lucreze sub magnificare (6x) sau la microscop pentru ca tratamentul sa fie predictibil.

Avantajele biomimetice sunt multiple:

1. În primul rând este mult mai conservatore.

2. Dintele restaurat adeziv este capabil să gestioneze foarte bine stressul funcțional.

3. Dintele restaurat biomimetic nu are goluri interne prin care agenții patogeni s-ar putea coloniza și reproduce.

4. În păstrarea vitalității dintelui, dentina ramâne hidratată, ceea ce îmbunătățește flexibilitatea naturală și rezistența la fractură.

Un exemplu de restaurare dentară minim invazivă este onlay-ul sau coroana parțială (3/4) care este o soluție eficientă de restaurare a dinților.

Avantajele onlays-ului dentar

Onlay-urile dentare sunt modalitatea mai conservatoare de a repara un dinte deteriorat. Mult mai puțin invaziv decât o coroană, o acoperire este stratificată pe un dinte pentru a repara daunele, cariile, fisurile, golurile sau chiar decolorarea.

Când un dinte este prea deteriorat pentru a susține o obturație din compozit, dar nu este suficient de deteriorat pentru a avea nevoie de o coroană dentară, onlay-urile dentare sunt o opțiune ideală

În situațiile în care o cavitate dentară veche trebuie înlocuită, onlays-urile dentare sunt adesea o opțiune excelentă de restaurare. Onlay-ul este o soluție ideală pentru dinții cu cavități mari. Îndepărtarea smalțului dinților nu este necesară – onlay-ul face exact opusul: Construiește din nou structura dintelui, astfel încât procedurile invazive nu sunt necesare.  

Un dinte care prezintă un onlay nu numai că va arăta și se va simți ca un dinte natural, ci va funcționa ca un dinte natural. Onlays-urile sunt, de asemenea, rezistente la pete.




Alte resurse

Cât durează efectele albirii dentare?

Cât durează efectele albirii dentare profesionale?Efectele albirii dentare profesionale poate dura pana la 2-3 ani, mentinerea acestora fiind influentate de obiceiurile de viata pe care le are pacientul pe termen lung. Albirea dentara poate fi repetata fara a afecta...

read more

Cum se utilizează ața dentară

Cum se utilizeaza ața dentarăExista mai multe tipuri de ata dentara: subtire, groasa, cu sau fara ceara. Cea cu ceara aluneca mai bine peste suprafetele dentare si nu traumatizeaza gingia, daca tehnica utilizata este corecta. Ata dentara groasa este conceputa pentru a...

read more